Heminredning

Enkel Guide: De 5 viktigaste sakerna att ha i ett badrum

De 5 viktigaste sakerna att ha i ett badrum

En badrumsrenovering är ett stort projekt som kräver noggrann planering. Här är de fem viktigaste sakerna att ha i ett badrum:

De 5 viktigaste sakerna att ha i ett badrum

Viktiga saker att ha i ett badrum:

 • Badrumsmöbler
 • Badrumsspegel
 • Badkar
 • Dusch
 • Toalett
 • Handfat
 • Handdukstork
 • Förvaring
 • Belysning

Viktiga poäng att komma ihåg:

 • Planera noggrant och följ byggregler för våtrum
 • Överväg att anlita en hantverkare för att säkerställa korrekt utförande
 • Kontakta försäkringsbolaget för att följa eventuella krav och säkerställa ersättning
 • Välj material och inredning med omsorg för att skapa rätt stil och funktion i badrummet
 • Ta hänsyn till dina egna färdigheter och intressen vid beslut om att göra renoveringen själv eller anlita hjälp

Anlita hantverkare eller renovera själv?

När det kommer till badrumsrenovering finns det valet mellan att anlita en hantverkare eller att göra det själv. Att renovera ett badrum innebär att man behöver ha kunskaper inom VVS och el, och om man inte har erfarenhet inom dessa områden kan det vara bäst att anlita en professionell hantverkare. En hantverkare har rätt kunskaper och erfarenhet för att utföra arbetet på ett korrekt sätt och kan säkerställa att allting fungerar som det ska.

Om man däremot känner sig hyfsat händig och noggrann kan det finnas möjlighet att göra vissa delar av renoveringen själv. Det kan vara att måla väggarna eller byta ut enklare armaturer. Men det är viktigt att komma ihåg att man fortfarande behöver ha grundläggande kunskaper inom VVS och el för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt.

Om man väljer att anlita en hantverkare kan man också dra nytta av rotavdraget, vilket innebär att man kan dra av 30% av kostnaden för renoveringen i sin deklaration. Detta kan vara en ekonomisk fördel att ha i åtanke när man överväger att anlita en hantverkare.

Anlita hantverkare eller renovera själv?

Fördelar med att anlita hantverkareFördelar med att renovera själv
 • Erfarenhet och kunskap inom VVS och el
 • Korrekta installationer och utförande
 • Trygghet och garanti för arbetet
 • Personlig kontroll över renoveringsprocessen
 • Möjlighet att spara pengar genom att göra delar av arbetet själv
 • Kreativ frihet att välja produkter och material

Ha framförhållning – bra hantverkare är ofta uppbokade

Om du väljer att anlita en hantverkare för din badrumsrenovering är det viktigt att ha framförhållning. En vanlig utmaning är att bra hantverkare ofta är uppbokade lång tid i förväg, vilket kan leda till att du står utan hjälp när du behöver det som mest. Därför är det avgörande att börja leta efter rätt hantverkare i god tid, innan du ens påbörjar renoveringsarbetet.

Genom att ha framförhållning kan du säkerställa att du får en kvalificerad och pålitlig hantverkare som kan utföra jobbet enligt dina önskemål och behov. Att ha gott om tid gör det också möjligt att få offerter från flera olika företag och jämföra priser och kvalitet. På så sätt kan du hitta det bästa alternativet för din badrumsrenovering.

Om du inte har tillgång till en bra hantverkare eller om de är uppbokade, kan du överväga att använda en tjänst som Clas Fixare. Clas Fixare erbjuder hantverkstjänster inom badrumsrenovering och har ett nätverk av erfarna och pålitliga hantverkare. Genom att använda en sådan tjänst kan du få hjälp av en kvalificerad hantverkare även om du inte lyckas hitta en på egen hand.

Tabell 1: Fördelar och nackdelar med att anlita hantverkare

FördelarNackdelar
Professionellt utfört arbeteKan vara dyrt
TidsbesparandeKan vara svårt att hitta bra hantverkare
Erfarenhet inom VVS och elKan vara uppbokade lång tid i förväg
Möjlighet att dra nytta av rotavdragKan vara mindre flexibelt och svårt att påverka resultatet

Att anlita en hantverkare för din badrumsrenovering har både fördelar och nackdelar. Det är viktigt att väga dessa mot varandra och ta hänsyn till dina egna behov och preferenser innan du fattar beslut. Oavsett om du väljer att anlita en hantverkare eller göra delar av renoveringen själv är framförhållning nyckeln för att säkerställa en lyckad badrumsrenovering.

Byggregler vid badrumsrenovering

Vid en badrumsrenovering är det viktigt att följa gällande byggregler för våtrum. Dessa regler syftar till att säkerställa att badrummet konstrueras på ett sätt som förhindrar vattenläckage och fuktskador. Genom att följa byggreglerna kan du minimera risken för problem och kostsamma reparationer i framtiden.

Vid renovering av badrum är det viktigt att tänka på följande byggregler:

 • Vatten och avlopp: Vatten och avloppssystemet måste vara korrekt installerat för att undvika läckage och stopp i avloppet. Det är viktigt att anlita en behörig VVS-installatör för att säkerställa att installationen uppfyller gällande regler.
 • Våtrumsmaterial: För att förhindra fuktinträngning och mögelbildning måste rätt våtrumsmaterial användas. Detta inkluderar vattentäta golv- och väggmaterial samt tätskikt.
 • Boverkets byggregler: Boverket har fastställt byggregler för våtrum, kända som BBV (Byggkeramikrådets Byggregler för Våtrum), som ska följas vid badrumsrenoveringar. Dessa regler omfattar bland annat krav på fall mot golvbrunn, tätskiktning och avluftning av våtrum.

För att säkerställa att ditt badrum renoveras i enlighet med byggreglerna kan det vara klokt att anlita en erfaren entreprenör eller hantverkare med kunskap inom området. På så sätt kan du vara trygg i att renoveringen genomförs på ett professionellt sätt och att ditt badrum blir både funktionellt och säkert.

Kontakta försäkringsbolaget

Innan du påbörjar en badrumsrenovering bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vilka krav som renoveringen behöver uppfylla för att försäkringen ska gälla. Det är viktigt att allt arbete utförs på ett fackmannamässigt sätt för att kunna få eventuell ersättning om det skulle uppstå skador i framtiden. Var noga med att följa försäkringsbolagets krav för att undvika eventuella problem och kostnader i framtiden. Genom att vara i kontakt med försäkringsbolaget från början kan du säkerställa att du har rätt information och att du har det skydd du behöver.

Under samtalet med försäkringsbolaget kan du ställa frågor om vilket underlag de behöver för att behandla eventuella skador eller krav på ersättning. De kan också ge dig information om vilka typer av arbeten som behöver utföras av certifierade eller auktoriserade hantverkare för att försäkringen ska täcka det. Det är viktigt att ha klara riktlinjer och förstå vad som krävs för att undvika problem i framtiden.

Kontakta försäkringsbolaget så tidigt som möjligt i planeringsprocessen för din badrumsrenovering. Detta ger dig tillräckligt med tid att ta reda på vad du behöver göra och att vara säker på att du följer rätt procedurer för att få ersättning om något skulle gå fel. Genom att vara proaktiv och ta reda på alla detaljer innan du påbörjar renoveringen kan du undvika onödiga kostnader och obehagliga överraskningar längre fram.

Genom att kontakta försäkringsbolaget kan du få viktig information om försäkringens täckning och krav för din badrumsrenovering. Var noggrann med att följa deras riktlinjer och dokumentera allt arbete som utförs. På så sätt kan du vara säker på att du är korrekt försäkrad och att du har det stöd du behöver om det skulle uppstå problem under eller efter renoveringen.

Planera badrumsinredningen

Som en del av din badrumsrenovering är det viktigt att noggrant planera badrumsinredningen för att skapa ett funktionellt och stilfullt utrymme. Här är några avgörande faktorer att tänka på när du väljer och arrangerar dina badrumsinredningar.

Badrumsinredning för rengöring

När du planerar badrumsinredningen bör du ta hänsyn till städning och underhåll. Välj ytor och material som är enkla att rengöra och som tål fukt. Keramik och laminat är vanliga val för handfat och bänkskivor, medan kakel och våtrumsmatta är populära för golv och väggar. Se till att ha tillräckligt med förvaring för dina städprodukter och handdukar, så att de är lättåtkomliga men ändå diskret förvarade.

Förvaring och belysning

En välplanerad badrumsinredning bör också inkludera tillräckligt med förvaring för att hålla dina badrumsartiklar organiserade och snyggt undanstoppade. Överväg att installera skåp, hyllor och lådor för att maximera utrymmet och skapa en ren och minimalistisk estetik.

Belysning är också en viktig faktor att tänka på i din badrumsinredning. Se till att ha tillräckligt med ljus vid spegeln för att underlätta sminkning och rakning. Överväg att installera dimbara ljuskällor för att skapa en avkopplande stämning när du badar.

Blandare och kranar

Vid val av blandare och kranar bör du överväga både stil och funktion. Välj en design som passar din badrumsinredning och se till att kranarna är enkla att använda och har bra vattenflöde. Du kan välja blandare och kranar i olika material och färger för att matcha din personliga stil och skapa en enhetlig look i badrummet.

BadrumsinredningTips
FörvaringInstallera skåp, hyllor och lådor för att maximera utrymmet.
BelysningSe till att ha tillräckligt med ljus vid spegeln.
Blandare och kranarVälj en design som passar din badrumsinredning och har bra vattenflöde.

Innan du bestämmer dig för din badrumsinredning, gör en noggrann planering och överväg olika alternativ. Ta även hänsyn till din budget och sök efter inspiration för att skapa ditt drömbadrum. Kom ihåg att badrumsinredningen ska vara både praktisk och estetiskt tilltalande för att skapa den perfekta miljön i ditt badrum.

Skissa upp ditt nya badrum

När det kommer till att planera en badrumsrenovering är det viktigt att skapa en tydlig bild av det nya badrummet. Att skissa upp badrummet i skala kan vara till stor hjälp när det kommer till att fatta beslut om layout, möblering och materialval. Genom att använda en ritning kan du visualisera hur badrummet kommer att se ut och säkerställa att det uppfyller dina behov och önskemål.

En skala ritning av ditt nya badrum hjälper dig att planera för rätt takhöjd och möbleringsalternativ. Genom att markera vattendragningar, dörrar och fönster på ritningen kan du också se till att du väljer rätt badrumsmöbler som passar i utrymmet. Det kan vara till hjälp att ta hjälp av en professionell inredningsdesigner eller arkitekt för att skapa en korrekt och detaljerad ritning.

Kom ihåg att skala ritningen i förhållande till ditt badrums verkliga storlek för att få en riktig uppfattning om utrymmet. Du kan använda en skala på 1:20 eller 1:50 för att säkerställa att ritningen är proportionell. Genom att skissa upp ditt nya badrum kan du visualisera och planera för renoveringen på ett mer strukturerat sätt.

Användbarhet av skala ritning

En skala ritning av ett badrum ger dig möjlighet att:

 • Planera för rätt takhöjd och fönsterplacering
 • Välja rätt storlek på badrumsmöbler och förvaringslösningar
 • Markera vattendragningar och planera rätt placering av VVS-installationer
 • Få en överblick över utrymmet och möjliggöra bättre planering

Att skissa upp ditt nya badrum i skala är ett värdefullt verktyg för att visualisera och planera för en badrumsrenovering. Genom att använda en ritning kan du ta hänsyn till takhöjd, möbleringsalternativ och VVS-installationer. Det kan vara till hjälp att ta hjälp av en professionell inredningsdesigner för att skapa en korrekt ritning. Genom att skissa upp ditt nya badrum kan du säkerställa att renoveringen blir precis som du önskar.

Skala ritningAnvändbarhet
Planera takhöjd och fönsterplaceringFå en överblick över utrymmet
Välja rätt storlek på badrumsmöblerMarkera vattendragningar och VVS-installationer

Tätskikt

I moderna våtrum är det viktigt att ha vattentäta skikt i väggar och golv. Ett korrekt applicerat tätskikt är avgörande för att undvika vattenskador och problem i framtiden. Tätskiktet fungerar som en barriär mot fukt och förhindrar att vatten tränger in i underliggande konstruktioner.

Det finns två vanliga typer av tätskikt som används i badrum: folie och flytande massa. Tätskiktsfolie är en membranfolie som appliceras på väggar och golv, medan flytande tätskikt är en vätska som penslas på ytan och bildar ett tätt skikt.

Vid renovering av ett badrum med betonggolv behövs oftast inget tätskikt, eftersom betongen i sig själv är vattentät. Det är dock viktigt att undersöka och kontrollera att betonggolvet är i gott skick och inte har några sprickor eller brister som kan leda till fuktproblem.

TätskiktstypFördelarNackdelar
Folie– Lätt att applicera och forma efter ytan
– Hög täthet och motståndskraftig mot skador
– Kan användas på olika material
– Kräver noggrannhet vid fogar och skarvar
– Mer arbetsintensivt än flytande tätskikt
Flytande massa– Lätt att applicera med pensel eller roller
– Kan enkelt täcka ojämna ytor
– Anpassningsbar tjocklek
– Kräver ofta flera lager för att uppnå tillräcklig täthet
– Kan vara svårare att reparera om det blir skadat

Vikten av proffshjälp

För att säkerställa att tätskiktet i ditt badrum appliceras korrekt och uppfyller gällande standarder är det rekommenderat att anlita en erfaren hantverkare. En proffs har kunskap och erfarenhet av att hantera tätskikt och kan säkerställa att arbetet utförs på ett korrekt sätt. Detta minskar risken för fuktproblem och vattenskador på lång sikt.

En proffs kan också ge råd och vägledning när det gäller val av tätskiktstyp och tillvägagångssätt som passar bäst för ditt badrum. Genom att ta hjälp av en hantverkare kan du vara trygg i att din badrumsrenovering utförs professionellt och att tätskiktet är av hög kvalitet.

Tätskikt

Välj material till golv och väggar

Vid en badrumsrenovering är det viktigt att välja rätt material till golv och väggar för att skapa en funktionell och stilfull atmosfär. Det finns olika alternativ att överväga, såsom klinkers, våtrumsmatta, microcement, natursten, kakel, våtrumsfärg och tapet. Här är en översikt över materialvalen och deras egenskaper:

Klinkers

Klinkers är en populär och hållbar lösning för badrumsgolv. Det är ett keramiskt material som finns i olika färger, mönster och storlekar. Klinkers är vattenavvisande och enkla att rengöra, vilket gör dem perfekta för badrum. De är också tåliga mot slitage och kan motstå fukt och kemikalier.

Våtrumsmatta

En våtrumsmatta är ett bra alternativ om du vill ha ett mjukt och behagligt golv i ditt badrum. Våtrumsmatta är vattentålig och har en halkskyddande yta för att minska risken för fallolyckor. Det finns olika mönster och färger att välja mellan för att passa din personliga stil.

Microcement

Microcement är ett modernt och elegant alternativ för både golv och väggar i badrummet. Det är en tunn cementbaserad beläggning som ger en något strukturerad yta med en unik och stilren finish. Microcement är vattentåligt och enkelt att rengöra, och kan appliceras utan fogar för en sömlös och minimalistisk look.

Natursten

Natursten, som marmor eller skiffer, ger en lyxig känsla till ditt badrum. Natursten är unikt och varierar i färg, mönster och textur. Det är ett tåligt material som tål fukt och är enkelt att rengöra. Dock kräver natursten regelbunden underhåll för att bevara sin skönhet och kvalitet över tiden.

Kakel

Kakel är en klassisk och tidlös lösning för badrummet. Det finns en mängd olika kakelalternativ att välja mellan, inklusive keramiska kakel, porslinskakel och glaskakel. Kakel är vattentåligt, tåligt och enkelt att rengöra. Det finns olika mönster, färger och storlekar att välja mellan för att skapa olika stilar och uttryck i ditt badrum.

Våtrumsfärg och tapet

Om du vill ha en mer mångsidig och kreativ lösning kan du använda våtrumsfärg eller våtrumstapet. Våtrumsfärg är speciellt framtagen för att tåla fukt och kondens i badrummet. Våtrumstapet är också vattentålig och finns i olika mönster och färger. Det är viktigt att välja produkter som är speciellt framtaga för våtutrymmen för att undvika att de skadas av fukt.

Det är viktigt att noga överväga dina behov, preferenser och budget när du väljer material till golv och väggar i ditt badrum. Tänk på funktion, stil, underhåll och hållbarhet för att hitta det bästa alternativet som passar just dig och din badrumsrenovering.

MaterialEgenskaper
KlinkersHållbar, vattenavvisande, enkel att rengöra
VåtrumsmattaVattentålig, halkskyddande, mjuk och behaglig yta
MicrocementElegant, sömlös yta, enkel att rengöra
NaturstenLyxig, unik, kräver regelbunden underhåll
KakelTåligt, vattentåligt, enkelt att rengöra, många mönster och färger
Våtrumsfärg och tapetTåligt, vattentåligt, mångsidigt, olika mönster och färger

Som du kan se finns det olika alternativ att välja mellan när det gäller material till golv och väggar i ditt badrum. Ta hänsyn till dina egna preferenser, behov och budget för att hitta det material som passar bäst för just ditt badrum.

Välj toalettstol, badkar och dusch

Vid renoveringen av ditt badrum är valet av toalettstol, badkar och dusch viktigt för att skapa både praktiska och stilistiska aspekter. Det är viktigt att välja toalettstol, badkar och dusch som passar din personliga smak och behov.

När det gäller toalettstolen kan du välja mellan en traditionell variant eller en vägghängd modell. En vägghängd toalettstol tar upp mindre utrymme och ger ett mer minimalistiskt utseende åt badrummet. Det är också enklare att rengöra eftersom golvet under stolen är helt tillgängligt. En traditionell toalettstol kan ge en mer klassisk känsla åt badrummet och kan vara mer bekväm för vissa användare.

Vid valet av badkar kan du fundera över vilken typ av material och stil som passar bäst för dina behov och önskemål. Det finns olika material att välja mellan, såsom akryl, porslin, emalj och stål. Fundera också över om du vill ha ett fristående badkar eller ett inbyggt alternativ. Ett fristående badkar kan bli en vacker fokuspunkt i badrummet medan ett inbyggt badkar kan vara mer platsbesparande.

När det gäller dusch kan du välja mellan olika alternativ såsom duschväggar eller en duschkabin. Duschväggar ger en mer öppen och rymlig känsla åt badrummet medan en duschkabin kan ge mer avskildhet och skydd mot vattenstänk. Fundera över vilket alternativ som passar din stil och behov bäst.

Badrum

Tips för att välja toalettstol, badkar och dusch:

 • Fundera över din personliga stil och behov
 • Tänk på utrymmet i ditt badrum och välj en toalettstol, badkar och dusch som passar i storleken
 • Utforska olika material och stilar för att hitta det som passar bäst för dig
 • Be om råd från en professionell om du är osäker på vilka alternativ som är bäst för ditt badrum

Genom att ta hänsyn till både praktiska och stilistiska aspekter kan du välja toalettstol, badkar och dusch som passar perfekt i ditt renoverade badrum och skapar en funktionell och stilfull miljö.

ValFördelarNackdelar
Traditionell toalettstol– Klassiskt utseende
– Kan vara mer bekväm för vissa användare
– Tar upp mer utrymme
– Svårare att rengöra
Vägghängd toalettstol– Minimalistiskt utseende
– Enklare att rengöra
– Kräver rörledningar i väggen
– Kan vara dyrare
Fristående badkar– Vacker fokuspunkt i badrummet
– Finns i olika material och stilar
– Tar upp mer utrymme
– Kan vara dyrare
Inbyggt badkar– Platsbesparande
– Finns i olika material och stilar
– Kan vara svårare att rengöra
– Begränsade designalternativ
Duschväggar– Öppen och rymlig känsla
– Enkelt att installera
– Kan kräva regelbunden rengöring
– Mindre avskildhet
Duschkabin– Mer avskildhet
– Skyddar mot vattenstänk
– Tar upp mer utrymme
– Kan vara dyrare

Slutsats

Efter att ha genomfört en badrumsrenovering är planering och val av material och inredning avgörande för att uppnå det önskade resultatet. Genom att ta hänsyn till dina egna färdigheter och intressen kan du avgöra om du vill göra delar av renoveringen själv eller anlita en hantverkare.

Att anlita proffshjälp kan ge dig trygghet och säkerställa att renoveringen utförs på ett korrekt sätt. Proffs har erfarenheten och expertisen för att undvika potentiella problem och kostsamma följder i framtiden.

Val av material och inredning spelar en stor roll för både funktionalitet och stil i ditt nya badrum. Genom att noga överväga och välja rätt material, såsom badrumsgolv, kakel och våtrumsfärg, kan du skapa en atmosfär som passar dina behov och önskemål.

Slutligen är en noggrann planering nyckeln till en framgångsrik badrumsrenovering. Genom att följa byggregler och vara uppmärksam på detaljer kan du undvika potentiella problem längs vägen. Så se till att lägga tid och omsorg på planeringen innan du påbörjar projektet.

FAQ

Vad behöver jag ha i ett badrum?

De fem viktigaste sakerna att ha i ett badrum är badrumsmöbler, badrumsspegel, badkar, dusch och toalett.

Ska jag anlita en hantverkare eller renovera själv?

Om du inte har erfarenhet inom VVS och el kan det vara bäst att anlita en hantverkare. Om du är händig och noggrann kan du göra delar av renoveringen själv.

Hur kan jag hitta en bra hantverkare?

Bra hantverkare brukar vara uppbokade lång tid i förväg, så det är viktigt att börja leta efter rätt person tidigt. Alternativt kan du använda en tjänst som Clas Fixare för att hitta hantverkstjänster inom badrumsrenovering.

Vilka byggregler behöver jag följa vid en badrumsrenovering?

Vid en badrumsrenovering är det viktigt att följa de gällande byggreglerna för våtrum, som kallas BBV. Det är också viktigt att följa Boverkets byggregler för egna renoveringar i hemmet.

Vad behöver jag tänka på när det gäller min försäkring?

Innan du påbörjar en badrumsrenovering bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vilka krav renoveringen behöver uppfylla för att försäkringen ska gälla.

Hur kan jag planera badrumsinredningen?

Vid planeringen av en badrumsrenovering kan det vara till hjälp att skissa upp det nya badrummet i skala och mäta ut takhöjden. Det är viktigt att välja rätt badrumsmöbler och budgetera för material som behövs.

Vad är ett tätskikt och hur appliceras det?

I moderna våtrum är det viktigt att ha vattentäta skikt i väggar och golv. Detta kan göras med hjälp av tätskikt som antingen är en folie eller en flytande massa. Om badrummet har ett gjutet betonggolv behövs inget tätskikt.

Vilka material kan jag använda till golv och väggar i badrummet?

Det finns olika material att välja mellan, som klinkers, våtrumsmatta, microcement, natursten, kakel, våtrumsfärg och tapet. Var noggrann med att väga för- och nackdelar för att välja rätt material för dina behov.

Vad bör jag tänka på när jag väljer toalettstol, badkar och dusch?

Vid val av toalettstol, badkar och dusch är det viktigt att ta hänsyn till såväl praktiska som stilaspekter. Välj en toalettstol som passar din stil och behov, och överväg olika material och modeller för badkar och dusch.

Vad är viktigt att komma ihåg vid en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering är ett omfattande projekt som kräver noggrann planering och fokus på detaljer. Genom att anlita proffshjälp, följa byggregler och välja rätt material och inredning kan du skapa ett funktionellt och stilfullt badrum.

Käll-länkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *